Двойката и инфертилитета

Семейно консултиранеДиагностицирането на проблеми свързани със зачеването и/или износването на бременност е огромен удар за всяка една двойка, която се опитва да има дете.

Двойката е изправена пред осмислянето на нови идеи и пътя на Асистираната репродукция като алтернатива за постигането на бременност. Отказването от идеята за естествено забременяване, изправянето пред възможността за една бременност, която може и да не се случи, нови страхове, чести посещения на клинични заведения и в повечето случаи всичко това се свързва с големи финансови разходи, които се добавят към емоционалните.

Съюзът прави силата

Можем да приемем живота по много различни начини. Можем да приемам, че нещата, които ни се случват са предизвикателства и възможности за израстване или много лоши новини. Можем да оценяване ежедневието през призмата на добрия или лошия късмет. Можем да правим всичко това, но не винаги можем да избираме лесния начин и да поемаме отговорността да оценяваме всеки ден като нещо добро, а нас самите като създатели на собствената си история, израстване и път.

Когато една двойка получи диагнозата инфертилитет обикновено след дълго време на опити за естевено забременяване, нека не забравя, че въпреки трудностите и препятствията, първоначално желанието и решението да имат дете е било на двама, мечтата е обща. Ето защо не пускайте ръката на вашата половинка, опитайте се да не се губите по пътя, който сте започнали заедно и за ръце. Съюзът прави силата и в този процес е нещо фундаментално.

Успех по пътя!

Стела Хараламбова

Репродуктивен психолог

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *