Асистирани репродуктивни технологии (АРТ)

https://babygest.com/en/icsi/

1 – Вземане на семенна течност

Дали става въпрос за Инсеминация, Оплождане Инвитро или Интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоид, трябва да разполагаме с една мостра на семенна течност, която да използваме за добиването на най-добрите сперматозоиди за последвало оплождане или за замразяване и по нататъшно използване.

Използваната мостра при всяка техника може да бъде на партньора или в случай, че случая го налага на анонимен донор.

2 – АРТ Инсеминация

Поставяне на обработена семенна течност в маточната кухина на жената след като са били узрели няколко фоликула, с цел да се увеличи потенциала на сперматозоидите и възможностите за оплождане на яйцеклетката. Улеснява се срещата между двете гамети.

Извършва се в случаите когато лекия мъжкия фактор е причината за стерилитет, когато има проблеми за предвижването на сперматозоидите по шийката на матката или когато стерилитета е неизяснен.


3 – Пункция

Дали става въпрос за донорство на яйцеклетки, за Оплождане Инвитро или Интраситоплазмично инжектиране на сперматозоид, е необходимо вземането на женски гамет в лабораторни условия.

На първо място, яйчниците се стимулират хормонално, за да произведат фоликули. Процеса на растеж и контрола се следи от лекар посредством ехографски прегледи и изследвания на хормоните. Когато узреят достатъчно необходими фоликули се преминава към пункция чрез аспириране. Извадените годни яйцеклетки се оплождат впоследствие в лабораторни условия.

4 – Оплождане In Vitro (IVF)

Целта е да се имплантират ембриони в матката на жената. Посредством метода FIV есперматозида и яйцеклетката се срещат в лабораторни условия.

Този тип техника на Асистираната Репродукция се препоръчва в случаите когато няма достатъчно сперматозоиди, за да се осъществи Инсеминация, когато става въпрос за ендометроза, ако Фалопиевите тръби са непроходими, което не позволява срещата между яйцеклетката и сперматозоида по естествен начин, когато възрастта на жената е напреднала или когато е имало няколко неуспешни Инсеминации.

Метода FIV може да се осъществи със сперматозоиди и яйцеклетка на двойката, донорски сперматозоиди и яйцеклетка на жената, сперматозоиди на партньора и донорска яйцеклетка, донорство на двете гамети.


5 – Оплождане ICSI

Посредством метода ICSI се инжектира под форма интрацитоплазмична сперматозоида в узрялата яйцеклетка и се трансферира в матката на жената след оплождане. Т.е. става въпрос за ембриотрансфер на ембриони отгледани в лабораторни условия, както при Оплождане Инвитро, но срещата между мъжката и женската гамета не се осъществява на случаен принцип.

Прилага се при по-сложните случаи: лошо качество на сперматозоидите, неуспешно преходно IVF, замразена семенна течност, малко на брой яйцеклетки или инфекциозни заразни болести при мъжа.

ICSI може да се осъществи със сперматозоиди и яйцеклетка на двойката, донорски сперматозоиди и яйцеклетка на жената, сперматозоиди на партньора и донорска яйцеклетка, донорство на двете гамети.

ICSI: Intracytoplasmic Sperm Injection