Загуби и аборти

Спонтанен аборт е загуба на бременността преди 21 гестационна седмица. Голяма част от изследванията посочват, че психологическите последствия от спонтанния аборт са по-интензивни и тежки отколкото при доброволното прекъсване на бременността. И въпреки това и при спонтанните аборти (също така при повтарящите се аборти), и при абортите по желание се наблюдава вина, тревожност и тъга. Изследванията също така посочват, че справянето с аборта отнема повече време когато не се придружава от психологическа подкрепа.

В много случаи емоционалните промени се адаптират към ситуацията, която се преживява и справянето се случва спонтанно. Но в други случаи емоционалното ни състояние прираства в дълбока рана, на която и отнема прекалено много време да зарастне (Постабортен синдром).

Може да прочетете в блога някои съвети от психолога “Как да се справим с аборта”.

Перинатална загуба

Перинатална загуба е загубата на бебе между 21 гестационна седмица и първия месец след раждането. Загубата на напреднала бременност или на новородено е разрушително преживяване за родителите и семейството.
Загубата на бебето е свързана със загуба на очаквания, мечти и илюзии за родителите. Първоначалната реакция е шок, последван от тъга, чувство на празнота, вина, раздразнителност, безпомощност и усещане за разрушителна самота.

Траура е афективна реакция след преживяването на загуба. Перинаталният траур е една от най-стресиращите и болезнени житейски ситуации. Изследванията показват, че около 20% от двойките изпитват затруднения да се справят със загубата.

Ако и вие преминавате през този труден житейски опит не се колебайте да потърсите помощ! За повече информация свържете се с мен!


Психологическа подкрепа и аборт

Предлагам ти сигурно  пространство, в което да споделиш страховете, несигурността и тревогите. Заедно ще работим за справянето със загубата след спонтанен аборт или в случая на повтарящи се аборти. Също така подготовка за една нова бременност.

Ако ти предстои прекъсване на бременността (по желание или медицински причини), тук ще намериш мястото, където да споделиш притесненията си , съмненията и страховете.

След интервенцията ще продължим да работим заедно в посока на справяне с аборта и разрешаване на ситуацията.

Запишете своя час на тел. 0879584455 или на stela@haralambova.com

Терапия при перинатална загуба

Болката, тъгата, мъката са някои от емоциите, които изпитваме преминавайки през така наречените етапи на скръбта или траура.

Понякога двойката цели нова бременност, която се изживява с много тревога и страх от нова загуба.

Психологическата подкрепа по време на скръбта подпомага преминаването през трудната и болезнена ситуация на перинаталната загуба и изживяването на новата бременност с възможно по-малко стрес.

Тук ще намерите своето пространство, в което свободно да споделите страховете и тревогите си свързани с новата бременност и загубата на бебето ви.