Бременност

Бременност с инвитро

Бременността е един етап изпълнен със щастие и мечти. Понякога  обаче е изпълнена със съмнения и тревоги. В голяма част от случаите бременната жена успява да приеме негативните емоции и да изживее този период пълноценно. В други случаи бъдещите майки поради определени обстоятелства (минали аборти, личностни характеристики, рискова бременност, след инвитро и други) се нуждаят от психологическа подкрепа.

Връзката, която се изгражда по време на бременноста между бъдещата майка и нейното бебе е от решаващо значение за развитието на детето. Емоционалното състояние на мйката е важно както за нея така и за бебето. Нейното психологическо състояние има принос към една здрава и афективна връзка.

Консултиране на бременни жени

В определени случаи (бременност след повтарящи се аборти, перинатална загуба и други) негативните емоции, тревожните състояния придобиват по-интензивен характер и пречат на здравословното и пълноценно изживяване на бременността. В тези случаи психологическата подкрепа и придружаването играят ключова роля за изживяването на една пълноценна бременност и редуциране на стреса.


Бременност след инвитро

Най-накрая сте постигнали мечтаната бременност. Вече е на път сбъдването на най-голямата ви мечта – детето, за което толкова много сте мечтали.

Но тревожността, страховете и съмненията продължават да ви тормозят. Много двойки, с които съм имала удоволствието да разговарям споделят, че не могат да разберат постоянното присъствие на негативни усещания и емоции . Тези емоции са съвсем нормални предвид трудно постигнатата бременност.

Заедно ще се научим да приемаме страховете и тревогите, ще открием посоката, която да следвате в този нов и изпълнен с предизвикателства етап!

Препоръчвам ви да прочетете статията в блога ми  “Двойката и инфертилитета”.

Семейна криза

Бременността е един от онези моменти, които генерират най-много напрежение в двойката.

Ако двойката има неразрешени проблеми преди бременността, обикновенно конфликтите стават по-интензивни и по-чести в този период. И тогава говорим за семейна криза по време на бременност.  Препоръчително е тези конфликти да се разрешат преди раждането на бебето.

Вярвам, че емоционалното и физическо здраве е важно както за бременната жена, така и за цялото семейство и бебето, което е на път.

Ако вие и вашият партньор се нуждаете от подкрепа, свържете се с мен сега!