Следродилна депресия

Следродилна депресияСледродилната депресия засяга около 13% от жените (една на всеки осем жени).  В 50% от случаите следродилната депресия не се разпознава и  жената не получава адекватното лечение.

Периода след раждането е деликатен и в същото време важен момент за цялото семейство. Дошъл е един нов член в семейството. Мечтите ни са се сбъднали и бебето вече е в дома. Често обаче щастието е придружено от страхове и съмнения, които преди това не сме имали.  “Аз и ти” преминава в “ние”. Преминаваме от връзката между двама, във връзка между трима или повече. Вече не сме само синове или дъщери, а сме и родители. В този нов етап изникват и нови съмнения като дали “ще бъдем добри родители”,  дали ще успеем да дадем на нашето дете най-доброто и още много други.

Симптоми на следродилна депресия

Най-честите симптоми на следродилната депресия са загуба на интерес към всичко, проблеми със съня, усещане за празнота, тъга, отхвърляне на бебето, постоянна тревожност, внезапни промени в настроението, раздразнителност, постоянен плач, чувство на вина и безполезност и понякога повтарящи се мисли за смърт. Ако имате няколко от тези симптома в продължителен период от време след раждането  и са пречка за една нормална рутина с бебето, обърнете се за помощ към професионалист.

 


Терапия на следродилна депресия

Хормоналните и емоционалните промени са характерни за следродилния период. В някои случаи тези промени могат да ни повлият силно и да попречат на иначе щастливото и пълноценно изживяване на този нов етап в живота ни.

Физическото и емоционално здраве на майката и бебето са важни.

Ако това е вашият случай, може да разчитате, че заедно ще работим, за да имате възможността да извижеете майчинството възможно най-пълноценно.

Ако имате въпроси свържете се с мен през формата за контакт.

Преждевременно раждане и терапия

Понякога раждането не протича така както сме очаквали. В случая на преждевременно раждане следродилния период е особено труден за родителите на недоносеното бебе.

Притеснението за здравето на бебето, физическата умора, дългите часове в болницата, отделянето от бебето, поставят родителите в ситуация на безпомощност, болка и тревога.

Психологическата подкрепа по време на този труден преход ви предлага сигурното пространство, в което да споделите тревогите и страховете. Заедно ще открием златната среда между това да предложим сигурност на бебето и свръхпротекцията, която не е от полза.