Ендометриоза и качество на живот

Интервю за репортаж на испанската журналистка Ана Виктория Пареха, изследваща влиянието на ендометриозата в живота на жените, които страдат от това заболяване.

Кои фактори свързани с ендометриозата могат да имат отношение към преминаването от физическата патология към тревожни и депресивни разстройства?

Има една серия от фактори, които оказват влияние на емоционалното състояние на жените, които имат ендометриоза. В много случаи са на лице хроничната болка и соматичната симптоматика, както и липсата на социално и медицинско разбиране на състоянието. Към това може да добавим честите посещения в клиники, отсъствие от работа, затруднения в сексуалните контакти и инфертилитет. Тъй като се фокусират върху усещанията на болка, се увеличава страха и очакването на неразположенията, което от своя страна увеличава интензитета на усещането на болката и намалява персептивния праг на болка. От друга страна следва да споменем, че медицинските и хирургични интервенции не лекуват болестта и следователно на пациентките им се налага да продължават да се справят с психологическите последствия на еднометриозата.

Continue reading “Ендометриоза и качество на живот”

Инфертилитет и насоки за психологическо консултиране

Световната здравна организация (СЗО) определя инфертилитета като хронична болест на репродуктивната система. Въпреки това инфертилитетът се характеризира с някои особености, които го отличават от останалите хронични заболявания. Той не се асоциира с конкретна симптоматика и физически ограничения, но се свързва с емоционални промени. (2)

Много са двойките, които имат репродуктивни проблеми. По данни на Световната здравна организация (СЗО) над 80 милиона двойки в света страдат от инфертилитет.[1] За България няма точни статистически данни за двойките с репродуктивни проблеми, но приблизителните оценки на медиите сочат, че над 145 000 двойки в България имат репродуктивни проблеми. (1)

Continue reading “Инфертилитет и насоки за психологическо консултиране”

Репродуктивни проблеми и Коронавирус

През последната година света около нас се промен. Наложи ни се да се адаптираме към промените произтичащи от мерките, свързани със справянето с пандемията, причинена от Коронавируса. Това в една или друга степен наложи на всеки един от нас да спре проекти, да постави на пауза цели, планове, професионални и лични ангажименти, т.н.

Ковид-19 промени живота на всички ни.

Continue reading “Репродуктивни проблеми и Коронавирус”

Интервю за неделния „Шейкър“ на БНР Пловдив

Репродуктивната психология, като част от съвременния ни живот

Репродуктивната психология е сравнително ново направление в психологията, като наука. В почти всички проведени научни изследвания се посочва ефиктивността на психологическата подкрепа преди, по време на и след инвитро процедури за състояния като тревожност, депресия, ниска самооценка и като цяло подобряване на общото емоционално благосъстояние. 

Проблема с инфертилитета, засяга все повече съвременни двойки. А, способността и желанието ни да се справим сами, с емоционалните и психологически последствия от един такъв проблем, често не са достатъчни. 

Стела Хараламбова е психолог, специалист в сферата на Репродуктивното здраве. Тя е член на Българската Асоциация по Репродуктивна психология и гост в неделния „Шейкър“.Чуйте повече тук.

Важно ли е да се научим да поставяме граници?

Поставянето на граници не означава да защитаваме на всяка цена нашето мнение и вярвания. Не означава и да се налагаме. Също так не означава да бъдем искрени във всеки един момент без да отчитаме това, което другите мислят и чувстват.

Поставянето на граници означава да умеем да предадем на хората това, от което имаме нужда и искаме. И това може да бъде различно от това, което искат останалите в даден момент. Става въпрос да изразяваме това, което искаме и това, което не искаме, но разбира се без да забравяме за нуждите и желанията на останалите.

Поставянето на граници е очертаването на определена линия с останалите (и с нас самите), която не трябва да бъде прехвърляна.

Continue reading “Важно ли е да се научим да поставяме граници?”

Интервю за Капана

Психологът Стела Хараламбова: Свидетели сме и на солидарност, колективност, грижа по време на социалната изолация

Линк към интервюто

От доста време сме под обстрела на различни негативни послания: „Храната, която поемате е некачествена; въздухът, който дишате е отровен; плодовете и зеленчуците са пълни с вредни вещества; реките са замърсени; водата, която пиете е съмнителна…“. И така, до пандемията с коронавируса. Ясно защо на съвременния човек не му е лесно. Още по-трудно е и сега, когато покрай новия вирус изпаднахме в несигурност откъм информация и дори бъдеще, някакъв вид загуба на контрол, заплаха за здравето и редица ограничителни мерки, които би трябвало да са в полза именно на здравето и живота. Но как всичко това се отразява на един друг много важен аспект, а именно психическото здраве. Със сигурност всеки преживява различно ситуацията с коронавируса, социалната изолация, затварянето на градове, опашките по магазините и всичко, с което се сблъскваме в момента като потребители, пациенти, клиенти, но най-вече като хора. За важния психологически аспект на ситуацията разговаряме с психолога Стела Хараламбова.

Започнаха ли хората да Ви търсят по-често след създалата се ситуация и с какви симптоми, тревоги, оплаквания?

Continue reading “Интервю за Капана”

Депресии, мании и биполярности

През последните години често използваме в ежедневието си терминология от клиничната психология и психиатрия. Използваме термини, за да назовем анормални поведения, които не влизат в рамките на здравословното и социално приетото. Може би сме запознати с изрази като „вманиачен е“, за да назовем някой, който има фиксация към друг човек или „биполярен е“, за да обясним неочаквани и рязки промени в емоционалното състояние на даден човек. Без навлизаме в тесни и точни обяснения на тези понятия, в тази статия искаме да обърнем внимание на биполярното разстройство, за да представим отличителните му характеристики и да обясним възможните причини.

Митове и реалност

Continue reading “Депресии, мании и биполярности”

Инфертилитет и Коледа

Как да се справим с Инфертилитета по време на Коледните и Новогодишни празници?

Отвсякъде сме засипвани със съобщения, реклами, слогани, които определят Коледа като празник за семейства и деца.

Двойките, които се опитват да имат дете и в същото време изпитват репродуктивни затруднения, така или иначе им се налага да се справят през цялата останала година с моменти, в които им се напомня по някакъв начин, че не могат да имат детето, което толкова силно желаят.

Коледа и поредната несбъдната бременност

Continue reading “Инфертилитет и Коледа”