Сън и яйцеклетки

При кохортно проучване е установено, че нарушения в характеристиките на съня влошават качеството на яйцеклетките

Голямо кохортно проучване на повече от 1200 жени, подложени на ин витро процедури в Китай, установи, че „характеристиките на нездравословен сън“ имат известен неблагоприятен ефект върху резултата чрез намаляване на броя на извлечените яйцеклетки и способността им за оплождане.

Continue reading “Сън и яйцеклетки”

Един съвет – не давайте съвети!

Лесно даваме съвети и предлагаме решения за проблемите на другите хора. Колко пъти сме били в ролята на съветници, терапевти, психолози?

Дори когато не сме съвсем запознати със ситуацията на човека, който най-вероятно страда в този момент, сме способни да изливаме съвет след съвет и да предлагаме лесни решения. Забравяме обаче нещо много важно, а то е да бъдем просто до него/нея в тишина.

Един съвет – бъдете внимателни с даването на съвети!

Инфертилитет и народна мъдрост

Това, което често забелязвам по време на консултациите си с двойки, които преминават през репродуктивни затруднения е, че в един или друг момент започват да ограничават контактите си с хора, които са запознати с тяхната ситуация. В някои случаи дори ограничават контакти с хора, които не са запознати с процеса, през който преминават към майчинството/бащинството.

Continue reading “Един съвет – не давайте съвети!”

Ендометриоза и качество на живот

Интервю за репортаж на испанската журналистка Ана Виктория Пареха, изследваща влиянието на ендометриозата в живота на жените, които страдат от това заболяване.

Кои фактори свързани с ендометриозата могат да имат отношение към преминаването от физическата патология към тревожни и депресивни разстройства?

Има една серия от фактори, които оказват влияние на емоционалното състояние на жените, които имат ендометриоза. В много случаи са на лице хроничната болка и соматичната симптоматика, както и липсата на социално и медицинско разбиране на състоянието. Към това може да добавим честите посещения в клиники, отсъствие от работа, затруднения в сексуалните контакти и инфертилитет. Тъй като се фокусират върху усещанията на болка, се увеличава страха и очакването на неразположенията, което от своя страна увеличава интензитета на усещането на болката и намалява персептивния праг на болка. От друга страна следва да споменем, че медицинските и хирургични интервенции не лекуват болестта и следователно на пациентките им се налага да продължават да се справят с психологическите последствия на еднометриозата.

Continue reading “Ендометриоза и качество на живот”

Инфертилитет и насоки за психологическо консултиране

Световната здравна организация (СЗО) определя инфертилитета като хронична болест на репродуктивната система. Въпреки това инфертилитетът се характеризира с някои особености, които го отличават от останалите хронични заболявания. Той не се асоциира с конкретна симптоматика и физически ограничения, но се свързва с емоционални промени. (2)

Много са двойките, които имат репродуктивни проблеми. По данни на Световната здравна организация (СЗО) над 80 милиона двойки в света страдат от инфертилитет.[1] За България няма точни статистически данни за двойките с репродуктивни проблеми, но приблизителните оценки на медиите сочат, че над 145 000 двойки в България имат репродуктивни проблеми. (1)

Continue reading “Инфертилитет и насоки за психологическо консултиране”

Репродуктивни проблеми и Коронавирус

През последната година света около нас се промен. Наложи ни се да се адаптираме към промените произтичащи от мерките, свързани със справянето с пандемията, причинена от Коронавируса. Това в една или друга степен наложи на всеки един от нас да спре проекти, да постави на пауза цели, планове, професионални и лични ангажименти, т.н.

Ковид-19 промени живота на всички ни.

Continue reading “Репродуктивни проблеми и Коронавирус”

Интервю за неделния „Шейкър“ на БНР Пловдив

Репродуктивната психология, като част от съвременния ни живот

Репродуктивната психология е сравнително ново направление в психологията, като наука. В почти всички проведени научни изследвания се посочва ефиктивността на психологическата подкрепа преди, по време на и след инвитро процедури за състояния като тревожност, депресия, ниска самооценка и като цяло подобряване на общото емоционално благосъстояние. 

Проблема с инфертилитета, засяга все повече съвременни двойки. А, способността и желанието ни да се справим сами, с емоционалните и психологически последствия от един такъв проблем, често не са достатъчни. 

Стела Хараламбова е психолог, специалист в сферата на Репродуктивното здраве. Тя е член на Българската Асоциация по Репродуктивна психология и гост в неделния „Шейкър“.Чуйте повече тук.

Важно ли е да се научим да поставяме граници?

Поставянето на граници не означава да защитаваме на всяка цена нашето мнение и вярвания. Не означава и да се налагаме. Също так не означава да бъдем искрени във всеки един момент без да отчитаме това, което другите мислят и чувстват.

Поставянето на граници означава да умеем да предадем на хората това, от което имаме нужда и искаме. И това може да бъде различно от това, което искат останалите в даден момент. Става въпрос да изразяваме това, което искаме и това, което не искаме, но разбира се без да забравяме за нуждите и желанията на останалите.

Поставянето на граници е очертаването на определена линия с останалите (и с нас самите), която не трябва да бъде прехвърляна.

Continue reading “Важно ли е да се научим да поставяме граници?”

Интервю за Капана

Психологът Стела Хараламбова: Свидетели сме и на солидарност, колективност, грижа по време на социалната изолация

Линк към интервюто

От доста време сме под обстрела на различни негативни послания: „Храната, която поемате е некачествена; въздухът, който дишате е отровен; плодовете и зеленчуците са пълни с вредни вещества; реките са замърсени; водата, която пиете е съмнителна…“. И така, до пандемията с коронавируса. Ясно защо на съвременния човек не му е лесно. Още по-трудно е и сега, когато покрай новия вирус изпаднахме в несигурност откъм информация и дори бъдеще, някакъв вид загуба на контрол, заплаха за здравето и редица ограничителни мерки, които би трябвало да са в полза именно на здравето и живота. Но как всичко това се отразява на един друг много важен аспект, а именно психическото здраве. Със сигурност всеки преживява различно ситуацията с коронавируса, социалната изолация, затварянето на градове, опашките по магазините и всичко, с което се сблъскваме в момента като потребители, пациенти, клиенти, но най-вече като хора. За важния психологически аспект на ситуацията разговаряме с психолога Стела Хараламбова.

Започнаха ли хората да Ви търсят по-често след създалата се ситуация и с какви симптоми, тревоги, оплаквания?

Continue reading “Интервю за Капана”