Проблемно забременяване и инвитро

проблемно забременяване и инвитро
Стерилитетът е класифициран като един от най-значимите причинители на стрес. Уиткин (1995) прави една от тези класификации. Според нея стерилитетът се нарежда на четвърто място като загуба причиняващи стрес. Преди това са смърт на партньора, развод или аборт.

Консултиране с психолог при стрес, проблемно забременяване и инвитро

Репродуктивните проблеми, инвитро, икси процедурите, инсеминациите и всички асистирани техники представляват важен източник на стрес.  Емоционалното натоварване е както за жената, така и за двойката.

Инфертилитетът се определя като непостигането на клинична бременност. След дванадесет или повече месеца на полови контакти без предпазни средства при жени под 35 години.  След шест месеца при жени над 35 години. По последни данни двойките в България с репродуктивни проблеми са над 145 000.

Асистираните репродуктивни технологии (АРТ) дават възможност на много семейства да имат дете. В същото време обаче са често дълъг и труден път. Този път често е съпътстван от най-различни емоции. Също така тревожни състояния, депресия и стрес. Чакане и очакване, взимане на решения, към които се добавя и хроничният стрес, изрзяващ се във физическо, емоционално и социално изтощение. Понякога биват засегнати и семейните отношения.


Психологическата подкрепа при проблемно забременяване и инвитро

Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE) съобщава за “опасността”, която представлява пренебрегването на емоционалното състояние по време на инвитро процедури и свеждането на стерилитета до чисто медицинските и биологичните му аспекти.

Психологическата подкрепа е важен фактор. Както при проблемното забременяване, така и при инвитро процедурите. С оглед на едно по-добро качество на живота във всичките му аспекти.

Превенцията в грижата за емоционалното ни състояние е много важна, ето защо и за мен е важно да оказвам необходимата психологичекса подкрепа на всеки един от вас, така че да извървите пътя към мечтаното бебе с емоционална стабилност.

 Стрес и тревожно състояние по време на инвитро

Ще работим с твоите емоции и чувства, ще се научим да ги разпознаваме и приемаме, да бъдем по-гъвкави спрямо тях, така че да бъдат твой съюзник, а не враг в постигането на целите ти.

Ако се възприемаш като неспокойна личност и желаеш да забременееш, свържи се с мен и заедно ще работим за твоето благополучие и постигане на целите ти независимо дали сега се сблъскваш с проблемното забременяване или вече дълги години мечтаеш за бебе.

Ако пък желаеш да се срещнеш с други жени, които като теб преминават по дългия път на проблемното забременяване и инвитро процедурите, може да се включиш в Групите за емоционална подкрепа.