Нека инфертилитетът не спира твоя живот

Психолог при инфертилитетТози пост е посветен на всички, които преминават през тази толкова трудна за приемане диагнозна – Инфертилитет. На всички, които виждате как минават месеците, годините в очакване на това така желано дете. На всички, които преминават през процедурите по Асистирана репродукция. На всички, които са изморени да слушат фрази като „успокой се и ще стане“, „колкото повече го искаш, по-трудно ще стане“, „не се притеснявай, млади сте, има време“, „не мисли за това и ще стане“…

От една страна стои всекидневната борба за сбъдване на мечтата, от друга страна стои Животът, който се състои от още много други части също толкова важни за нашия личен пъзел.

Нека инфертилитета не спира твоя живот!

Инфертилитет и жизнен план

Толкова важно или дори повече от това да имаме добра работа, партньор или добро здраве, е да бъдем родители. Това е част от жизнения план на почти всеки един от нас. Това дълбоко желание може да се превърне дори в усещане за необходимост.

Само тези, които преминават през опита на инфертилитета могат да разберат физическите и емоционални преживявания, с които е обвързана диагнозата инфертилитет.

Има малко неща, които могат да бъдат казани и да послужат за утеха, но това което означава много е подкрепата. Една прегръдка, един жест на съпричастност или близост от близките хора са важни, за да може този труден път да бъде възможно по-лесен. Има моменти в живота, когато думите и съветите са излишни, и може би този момент е един от тях.

Дай си глътка въздух, не слагай живота си на пауза

Като психолог в сферата на стерилитета и асистираната репродукция, имам възможността да виждам отблизо много случаи, какъвто е и най-вероятно този, който вие изживявате в момента.

Затова искам да кажа няколко неща:

  • Не забравяйте, че някога преди да започнете опитите за дете, сте имали много други планове и мечти. Концентрирането върху една единствена мечта/желание/цел и изоставянето на всички други, които също са част от нашата есенция, е едно от нещата, които най-много ни изтощават и засягат както в личен план, така и в отношенията с партньора, близките и приятелите. Пътувания, работа, семеен живот, роднини, приятели – всичко това  също е част от нас и е важна част, за да водим добър и пълноценен живот, въпреки репродуктивните проблеми.
  • Наближаването на празниците е един добър момент да си дадем глътка въздух и да си припомним всичко това, което сме обичали да правим в тези дни. Хората, с които сме обичали да ги прекарваме. С няколко думи, да бъдем мили с нас самите и да си подарим едни отново прекрасни и светли празнични дни.
  • Вашата история е уникална. Опитвайки се да търсим отговори в подобни на нашата история често не помага, защото от моята практика мога да кажа, че няма две истории, които да са идентични. Вашият собствен опит, колкото и да е труден, е и възможност да опознаете вашите собствени възможности за справяне и израстване, които не сте познавали досега. Аз съм убедена, че те са големи и че всички можем да преминаваме през стерилитета без да забравяме кои сме ние, какво ни радва и прави щастливи, и без да забравяме да живеем живота си докато се борим едновременно с това да осъществим мечтата си – да станем родители!

Стела Хараламбова

Репродуктивен психолог

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *