Психологията – Съюзник на Асистираната Репродукция

Психологическа подкрепаОколо 2% от бебетата, които вече се раждат в западните държави са чрез технологиите на асистираната репродукция. Това дава гаранции за успех на тези технологии, които вече са на повече от 30 години. Но все още не се е постигнало двойките да преминават през този процес без да са афектирани психологически. Става въпрос за дълги и скъпи медицински процедури, както физически, така и емоционално. За щастие репродуктивната психология се е зародила почти паралелно с развитието  на асистираната репродукция, макар че все още в много клиники по асистирана репродукция в нашата страна липсва такъв специалист.

За да се промени тази ситуация и за да се доближи Репродуктивната психология до всички, които участват в процеса, ние професионалистите от тази сфера работим за това.

Трябва ли всички, които преминават през процедурите по асистирана репродукция да получат психологическа подкрепа?

Не, не на всички им е необходима.  Изключение са случаите с донорство на яйцеклетка. В тези случаи се следва протокол, през който е необходимо да преминат реципиентките.

Психологическата подкрепа обикновено е положително преживяване за жените, които преминават през асистираната репродукция. Мъжете са малко дискриминирани в този смисъл, но истината е, че страдат по-малко психологически. Жената чувства повече социален натиск да бъде майка и тя бива в последствие медикализирана по време на самите процедури.

Едно от нещата, които може да направи жената на консултацията с психолог е да пита всичко онова, което не може да пита на консултацията с гинеколога. Работи се много срещу магическото мислене. Много често се среща, когато една двойка се опитва да има деца, да им се казва да отидат някъде на почивка и така сигурно ще се получи, и е много разочароващо, когато не стане. В борбата срещу това магическо мислене стои разбиването на митове.

Ролята на психолога е много важна в един от най-трудните моменти, пред които може да се изправи една двойка, която се опитва да има деца. Психолога помага да се премине през скръбта от невъзможността да се забременее по естествен път, придружава когато трябва да се вземе решение двойката да няма деца,  да се избере донорството или осиновяването.

Стела Хараламбова

Репродуктивен психолог

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *