10 съвета за периода на чакане на резултатите от бета теста

инвитро чакане за резултатДве седмици, само две седмици ни делят от трансфера на ембрионите или от инсеминацията. Две седмици до теста за бременност, който ще ни даде желания положителен резултат или отчайващия отрицателен резултат. И казвам само 14 дена, които са нищо в нормалното ежедневие. Минават бързо като миг. Но когато очакваме нещо толкова важно с вълнение и страх, всеки ден ни се струва цяла вечност.

Лесно е да се дават съвети – “мисли за нещо друго”, “когато най-малко го очакваш тогава ще стане”, “ако трябва да бъде ще бъде”… Да даваш съвети отстрани изглежда лесно. Но да го преживяваш в първо лице е нещо съвсем различно. Тревожност, стрес, отчаяние, загуба на контрол са само част от емоциите, които ни върхлитат в периода на очакване на резултата.

В този пост днес става дума точно за тези най-дълги две седмици в живота на много семейства.

14 дена в очакване на резултата от теста за бременност

Когато говорим за чакането на резултата от бета теста имаме предвид периода от трансфера на ембрионите или инсеминацията до пускането на теста за бременност. В този тест един хормон Beta-hCG, който започва да се отделя по време на първите дни на бременност е този, който отчита дали има бременност или не. Необходими са около 10-14 дена.

Две седмици не изглеждат много. Какво са 14 дена, когато това е времето, което ни дели от почивката? Или когато трябва да се върнем на работа след почивката? И в единия и в другия случай са само 14 дена, но интерпретацията, която правим на тези две ситуации е съвсем различна.

Когато говорим за положителния или отрицателния край на една процедура по асистирана репродукция, изпълнена с емоционални възходи и падения, инвестиция във време и бъдещ проект, то тези 14 дена на очакване са съвсем различни.

В тези дни се увеличават съмненията и страховете, надеждата и отчаянието, оптимизма и песимизма. Нивата на тревожност и при мъжете и при жените се увеличават неизбежно. Това е периода на най-голям стрес и тревожност от целия цикъл на процедурата.

Какво можем да направим за себе си през тези дни?

10 съвета докато чакаме бета теста

  1. Да приемем, че емоционалното ни клатушкане е нещо естествено. Нормално е емоциите ни да минават през постоянни възходи и падения. Изправени сме пред разрешаването на един много важен проект за нашия живот. Важно е и двамата партньори да се подкрепят взаимно през този етап.
  2. Предвиждане на резултата. Когато се опитваме да предвидим резултата е добре да имаме предвид, че независимо дали е положителен или отрицателен, трябва да отчетем, че това не е нашата единствена и последна възможност. Имаме много алтернативи, които по един или друг начин ще ни позволят да сбъднем мечтата си да станем родители.
  3. Обсебване с нашето тяло. Когато бременността е  толкова желана , е нормално да започнем да се самонаблюдаваме за промени в нашето тяло, за да предусетим дали има бременност или няма. Добре е да знаем, че е съвсем естествено да се вторачваме  в нашето тяло за каквито и да е симптоми. Но ако посветим цялото си време в търсене на симптоми това само ще увеличи нашия стрес и безпокойство.
  4. Релаксация. Винаги действа отпускащо и намаля нивата на тревожност дори и само краткосрочно, акко намерим начин да релаксираме от време на време. Например със слушане на музика, упражнения за дишане и т.н. Това няма да отнеме стреса за всичките 14 дена, но ще е като оазис от 10-15 мин в пустинята на нашето очакване.
  5. Мислите. Негативните мисли са нещо неизбежно в периода на очакване. За съжаление нямаме контрол върху нашите мисли и чувства. Да се опитаме да се разсейваме, да мислим позитивно или да ги променяме е трудоемка задача и по-скоро неработеща. Една добра стратегия е да ги приемем като неизбежни и досадни спътници в това пъуване. Можем да изберем дали да изкараме цялото пътуване като се вглъбяване само в тяхната досадна компания или въпреки тях да се отдадем на приятни за нас занимания.
  6. Относителна почивка. След ембриотрансфера (инвитро процедурата) или инсеминацията понякога се препоръчва почивка за ден-два. Като цяло може да се води нормален живот веднага след трансфера/инсеминацията, освен ако няма медицински противопоказания. Разбира се, винаги когато не се правят прекалено много усилия, което важи за всяка бременност.
  7. Не на домашните тестовете за бременност.  Въпреки напредъка на този тип тестове, може да видиш фалшив отрицателен резултат, което не ти е необходимо на този етап.
  8. Планиране на дейности. Както добре знаем е трудно да не мислим за деня на теста. Може малко да си помогнем като планираме различни дейности като вечеря, кино, излизане с приятели…Каквото и да е, да е нещо, което обичате да правите и ви носи удоволствие.
  9. Умерено физическо натоварване. Физическите упражнения помагат за поддържане на нивата на стрес и тревожност, но трябва да се избягва натоварване или някои спортове като бягане.
  10. Да работим или …не. Стига да няма медицински противопоказания, винаги е препоръчително да продължим с ежедневието си. Ако се чувстваш добре на работа, работи. Ако пък е обратното, работата те стресира и имаш възможност да си вземеш отпуск, направи го. Посвети това време на неща, които обичаш да правиш.

Стела Хараламбова

Репродуктивен психолог

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *