Процедури – До кога?

Инвитро процедури - до когаИма много двойки, които след поставена диагноза стерилитет решават да тръгнат по пътя на Асистираната репродукция, за да се опитат да сбъднат мечтата си да станат родители.

В началото почти всички двойки, които започват процедура имат високи очаквания за успех още с първия опит. И е възможно успеха да дойде още в началото, но за съжаление не е най-често срещания случай. Трябва да се има предвид, че за да се случи промяната човек трябва да направи други по-дълбоки промени, които да съпътстват и водят ситуацията, на където искаме да бъде и тези промени изискват време, търпение и разбиране.

Сега въпроса е „До кога да продължим с опитите?“

Успеха и провала в Асистираната репродукция

Когато една двойка не успява да постигне бременност по естествения път очевидно има нещо, което възпрепятства тази вродена способност, която смятаме, че имаме като човешки същества. Това препятствие може да се дължи на физически причини, които да правят невъзможно забременяването (запушване на фалопиевите тръби, ниско качество или количество на семенната течност, ендометриоза, липса на овулация, синдром на поликистозните яйчници и т.н.) или дори без да има очевидна физическа пречка (неизяснен стерилитет).

Емоциите играят важна роля във всеки един момент от нашия живот и във всички аспекти, и в този случай не е по-различно. Ето защо ролята на Психологията в Асистираната репродукция е особено важна по време на процедура.

Асистирана репродукция – до кога?

Когато поемаме по пътя на Асистираната репродукция, опитите могат да се акумулират и заедно с тях стреса, тревожността, изчерпването, отчаянието и загубата на надежда. Стигайки до този момент е добре да се знае кога да се спре. Поне да се спре за момент и да се анализира на каква позиция сме, как се чувстваме и защо продължаваме без да виждаме положителни резултати. Без съмнение, ако вече са поне няколко неуспешните инвитро опити има нещо, което трябва да променим преди да продължим.

Около 10% от двойките, които са в процедури по Асистирана репродукция не постигат бременност. Въпреки че с всеки следващ опит възможностите за успех се увеличават има двойки, които преминали през много опити нямат положителен резултат.

Идва момента на взимане на решение. Физическото и емоционално изтощение от процедурите е високо и може да постави в риск здравето на двойката, включително отношенията между самите тях.

Кога да спра? Съвети

  1. Комуникацията в двойката винаги е много важна, здравословна и необходима. В тези случаи е също толкова важна. Трябва да се комуникира,  да се говори, да се стига до съгласие. Какво мисли партньора ми? Да го знаеш и да го имаш предвид е важно и може да ни помогне.
  2. Да сложим граници  е нещо, което трябва да предвидим от самото начало на пътя по Асистираната репродукция. Ще опитам само за трите опита от Фонда, ще се самофинансирам само един път, три пъти, десет пъти…Колкото пъти смяташ, че е необходимо и че можеш да се съхраниш физически, икономически и емоционално.
  3. Да правим промени:  Ако вече сме преминали през някой и друг опит и резултатите не са били оптимални, да си зададем въпроса дали да не направим нещо различно следващия път.

Стела Хараламбова

Репродуктивен психолог

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *