Асистирана репродукция и емоции

По време на процеса на Асистирана репродукция, стреса и психологическото натоварване могат да бъдат много силни. Това е и основната причина за отказване от лечението. Статистиките посочват, че отказването от лечението (инвитро процедури) се дължи основно на психологическото натоварване. Лошите медицински прогнози на двойките се указва, че не са основната причина за отказване.

Желанието за дете и в същото време невъзможността да го имаме скоро и по естествен път е източник на стрес, депресия… Емоциите, които са в следствие на процеса, през който се преминава по време на асистираната репродукция (инсеминации, инвитро, проследявания, интервенции..) могат да направят този път много труден. Ето защо е необходимо да положим усилия (психолози, близки, медицински лица и пациенти), за да постигнем балансирано емоционално състояние. Интегрирането на репродуктивната ситуация към останалите сфери на живота е ключово.

Емоционални състояния и препоръки по време на Асистирана репродукция

Тревожност. Породена от неизвестността и непредвидимостта на резултатите.

Депресия. Свързана със загубата възможността за естествено забременяване. Повтарящи се неуспехи.

Гняв, яд. “Защо на мен?”. Може да се чувстваме гневни, ядосани и понякога да не знаем на кой или какво сме ядосани…

Тъга и надежда. Емоциите могат да се сменят бързо и превидно без обяснение.

Изпитването на тези емоции и много други е нормално. Преминаването през тези емоционални състояния е нещо обичайно за всички хора, които имат репродуктивен проблем.

Добре е да се опитаме да разпознаваме чувствата си и да потърсим начин да ги изразяваме. Може би в разговор с партньора, с близък приятел, родител. Също така може да потърсим подкрепа от професионалист психолог, който да ни придружава по този път.

Въпреки, че понякога е трудно, все пак да се опитваме да правим и други планове, да имаме и други проекти, освен тези, които са свързани с репродуктивната ситуация. Да се научим да разпределяме енергията и силите си, защото живота ни се състои и се поддържа от много различни опори, които не би било добре да забравяме да обгрижваме също. 4

Още по темата може да прочетете в статията Тревожност по време на инвитро процедурите

Стела Хараламбова

Психолог

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *