Репродуктивни проблеми и Коронавирус

През последната година света около нас се промен. Наложи ни се да се адаптираме към промените произтичащи от мерките, свързани със справянето с пандемията, причинена от Коронавируса. Това в една или друга степен наложи на всеки един от нас да спре проекти, да постави на пауза цели, планове, професионални и лични ангажименти, т.н.

Ковид-19 промени живота на всички ни.

Разбира се тази нова реалност на пандемия засяга също така плановете ни свързани с лечението на инфертилитет и Асистираната репродукция.

Много двойки, жени, мъже, трябваше през последната година да отложат един от най-важните си проекти, а именно справянето с репродуктивната си ситуация и създаването на нов живот. Мечтата на хиляди семейства, които страдат от един или друг вид репродуктивно затруднение. И всеки един мъж и жена, които са в тази ситуация познават много добре психологическите, емоционални, физически и финансови аспекти по пътя към сбъдването на тази мечта.

Как да подходим здравословно в тази ситуация на криза?

На първо място, може би е добре да дадем смисъл на значението на думата Криза. Дума, която на никой не му звучи добре и ако е възможно бихме искали да не присъства в живота ни.

Кризата обаче има и друга страна. Ако успеем да я разберем и оценим всъщност ни дава голяма възможност за промяна. Ето защо е по-ефективно да се оставим на ситуацията, а не да се борим срещу нея. Новата реалност, живота ни днес, тук и сега изисква по-скоро да се адаптираме, отколкото да търсим причини и отговори на въпроси като “защо”, “кога”, “как”. Би било добре, ако можем да спрем за момент и да се опитаме да бъдем тук и сега без страх колкото и трудно и предизвикателно да е това точно сега.

В условия на криза може да имаме два подхода – този на жертви или този на експерти. Жертвата е с вързани ръце и крака, инвалидизирана и без никаква възможност да избяга от ужасната си съдба. От другата страна експерта е този, който винаги успява да изкара най-доброто от всяка ситуация.

Кой подход избираш ти в ситуацията на кризата с Коронавируса?

Ако си един от многото хора, на които се е наложило да отложат плановете си да станат родители поради ситуацията, в която се намираме, опитай се да действаш като експерт. Разбира се не е лесно да подходим с вяра и надежда в тези трудни и особени времена, но представи си, че това е само миг от целия ти.

Независимо дали сега започваш първа процедура, лечение, прегледи, изследвания или от дълго време си по пътя на Асистираната репродукция и проблемното забременяване, времето на пауза може да бъде и време за почивка и откъсване.

Ако успееш да пуснеш юздите на „нямам време“, „нищо не правя по въпроса“, „нямам представа кога ще се случи“ и се опиташ да се обърнеш към себе си, към това, което те определя като личност, към нещата, които те карат да искриш и връщат живеца, който без съмнение се губи в този труден път, мисля, че ще успееш да възобновиш сили, да се заредиш с енергия и да преоткриеш партньора си. И може би най-важното, да преоткриеш, че живота все още е чудесен и изпълнен с всички онези малки и големи неща, които са те радвали преди.  

В заключение, ако сте в период на изчакване, отлагане, пауза, това е един чудесен момент да си възвърнете равновесието и да преразгледате себе си в тази нова ситуация. Дали става въпрос за ситуацията на Коронавирус или на репродуктивните проблеми, или и двете. Какъв искам да ми е подхода? Как искам да премина през този етап от живота си?

Всеки един ден Природата ни показва огромната си и невероятна спосоност за регенериране, за подновяване. Същата тази способност за промяна и подновяване е носи всеки един от нас. Може би сега е възможността, която ти се предоставя за почивка, обновление и регенериране във всеки един аспект.

Няма нищо по-добро от това да пуснем понякога контрола и да оставим да се случва…

Каквито и да са били плановете и целите ни до скоро, може би сега в тези обстоятелства няма как да се реализират така както сме го предначертавали. Такива моменти са моменти за адаптация, за пускане на контрола и за проявяване на гъвкавост. Ако старите идеи, вярвания, планове не са приложими сега, може би е време да ги адаптираме към реалността, която живеем в момента. 

Стела Хараламбова

психолог

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *