Инфертилитет и Коледа

Как да се справим с Инфертилитета по време на Коледните и Новогодишни празници?

Отвсякъде сме засипвани със съобщения, реклами, слогани, които определят Коледа като празник за семейства и деца.

Двойките, които се опитват да имат дете и в същото време изпитват репродуктивни затруднения, така или иначе им се налага да се справят през цялата останала година с моменти, в които им се напомня по някакъв начин, че не могат да имат детето, което толкова силно желаят.

Коледа и поредната несбъдната бременност


По време на празниците, репродуктивната ситуация се изживява още по-неприятно. И без това на двойката и е трудно да посрещне поредната “празна” Коледа, и като добавим тенденциите напоследък, които са за все по-ранно започване на подготовката за Коледа. Още от ноември месец света около нас започва да бъде украсяван и подготвян за посрещането на празниците.


И в случая на семейство с малки или големи деца, това е повод за радост, ентусиазъм и усмивки. Но когато в едно семейство, това което има, е по-скоро липсата на деца, въпреки силното желание и усилия да не е така, то празничното настроение и атмосфера добиват други измерения.

Когато една двойка преминава през трудния път на инфертилитета, инвитро процедурите, повтарящи се спонтанни аборти, често им се налага да изпитват, да се борят и да се справят с емоции като тъга, гняв, разочарование, отчаяние, безпомощност, изолоция, стрес. И обикновено около прзаничните дни се усещат още по-афектирани емоционално.

Когато тъгуваме по неосъществената мечта и посрещането на поредните празници като двойка, а не “тройка”, е напълно разбираемо да сме тъжни, меланхолични, дори гневни “Защо на нас?”, “До кога ще сме само двама?” и т.н.

Как да се справим със щастливите Коледни и Новогодишни празници по време на Инвитро?

Има ли как да избягаме от тази тъга и емоционална болка, която изпитваме по време на празниците?

Понякога тази болка е толкова силна, че на някои от нас ни се иска да се завием на топло, да заспим и да се събудим януари месец когато празниците са отминали, дядо Коледа е раздал подаръците си и празничните украси по улиците ги няма вече.


За съжаление трудно бихме избягали от тези празнични дни, както и от това което чувстваме в тези моменти. Винаги обаче има една вълшебна възможност – да Изберем да погледнем по един различен начин на това, което се случва вътре в нас и около нас.

И в този момент почти всеки ще каже, че както и да погледнем на нещата, факта си е факт – поредната “непълна” Коледа. И точно защото факта си е факт, и като че ли, така или иначе точно в този момент няма как да направим нещо повече по въпроса от това, което така или иначе правим, можем да Изберем.

Имаме избор

Може да изберем например, въпреки неприятните усещания, чувства и мисли по това време на годината, да се опитаме да изживеем празниците така както на нас би ни се искало, така както би ни определило като хората, които сме въпреки ситуацията на инфертилитет, в която се намираме и с която така или иначе ни се налага да посрещнем и поредната Коледа.

И следващите абзаци оставям сами да ги допишете. Всеки един от нас е личност със собствена история, интереси и предпочитания. Всеки един от нас Избира как да прекара празниците според собствените си предпочитания – някои сами с партньора, други със семейството, трети с приятели, вкъщи, в чужбина, на гости. Възможностите са най-различни, както и изборите, и всеки един от тях е напълно валиден. Бих се осмила да кажа “правилен”, винаги и когато е направен и посочен от вътрешния ни компас, този който определя важната за нас посока!

Да се опитаме да Изберем да изкараме празниците според вътрешния ни компас, а не според неприятните усещания, страхове, мисли, които е естествено да изпитваме в затруднената редпродуктивна ситуация, в която се намираме. Не непременно следва те да ни задават посоката, в която да изживяваме живота си докато се борим да имаме дете!

И това е моето пожелание за вас за Коледните празници!

Стела Хараламбова

Репродуктивен психолог

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *