Жената по време на бременност

Жената и бременността

бременност-психологическа подкрепаМоже да се каже, че периода на бременност е един от най-интензивните моменти в живота на жената. Невероятно е на какво са способни нашите тела.  Сякаш всичко се нарежда като пъзел, за да създаде един нов живот като на магия.  Тялото ни се променя външно и вътрешно,  костите и вътрешните органи се местят, за да направят  място за новото човешко същество, което без съмнение ще бъде плът от нашата плът.

Бременността е свързана и с огромни емоционални и психосоциални промени за жената. Психологическата адаптация на бременната жена към новата ситуация, в която се намира е важна тема, която често бива пренебрегната.

Ето защо искам да наблегна на няколко въпроси, които считам за важни:

Всяка бременна жена е уязвима

Така както нашето тяло се променя по време на бременността, за да направи място на бебето, нашето съзнание също търпи промени и то доста дълбоки. Но често не им обръщаме внимание. Често не си даваме сметка, че много бременни жени изживяват по неприятен начин бременността си и следродилния период. Време, в което се предполага, че трябва да са много щастливи и вечно усмихнати. Тези жени не могат да си обяснят защо се чувстват различно от очакванията. Някои жени предвид определени социални фактори може да са по-предразположени, но всяка бременна жена без изключение, е уязвима.

Жената заедно с бебето, своята бременност и следродилния период, е главната героиня

Само бременната жена има право да реши какво да прави и как да го прави. Тя е главен герой на историята. За съжаление, повече отколкото би ни се искало на професионалисти като мен, които се посвещаваме на емоционалното здраве на нашите пациентки, трети са тези, които решават.  За бременната жена това е силен и неприятен удар върху нейните емоции и чувства. Това я поставя в позиция, в която не се очаква да бъде.

Бременните жени трябва да имат по-голяма емоционална подкрепа

Дали от незнание или несъзнаване, но истината е, че има малко професионалисти, които се посвещават на грижата, придружаването и емоционалната подкрепа на бременните жени. Не е необходимо да се случи нещо конкретно, за да се обърне бременната жена към психолог. Периода на  бременност сам по себе си е достатъчно важен и предизвикателен, за да събуди страхове и съмнения в бъдещата майка, които често остават несподелени и ги изживява в тишина.

Стела Хараламбова

Репродуктивен психолог

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *